Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо управляващите бавят внасянето на националния план за възстановяване?

Планът е за инвестиции и е важно да не го държим като заложник на изборите, каза Искра Михайлова, евродепутат

Защо управляващите бавят внасянето на националния план за възстановяване?

Снимка: Alessia Pierdomenico / Bloomberg

Отлагането на внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост поражда много въпроси, тъй като ГЕРБ работи по него от октомври миналата година. Реакцията на ГЕРБ е странна и е някакъв политически ход. Това коментира пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия.

Коментарът му е по повод казаното от вицепремиера Томислав Дончев, че няма да внася за приемане от правителството Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Дончев каза, че срокът за представяне на националния план в Брюксел е до 30 април и че планът е съгласуван в голяма степен с Европейската комисия, но няма намерение да го ревизира или внася, ако се избере ново правителство, различно от кабинет на ГЕРБ. 

По плана страната ни ще получи общо над 12 млрд. лв. безвъзмездно финансиране и до 9 млрд. лв. заемни средства

Калфин припомни, че досега са проведени публични обсъждания, девет консултации с ЕК, така че дори да се изчака новото правителство, ако трябва да се започне всичко отначало, планът ще се забави.

Със сигурност няма да има време за нов план, каза Калфин „Едва ли това, което са направили от ГЕРБ по плана, новото правителство ще може да го промени, дори да има такива желания. Формално не е необходимо дори планът да минава през парламент, посочи той. И служебен кабинет без правителство също може да го приеме“. Наред с това което и да е правителство не може да промени вече изготвения план, припомни той.

Калфин уточни, че в изпълнението на плана има много условности и в течение на времето България може да изгуби пари, ако не покрива критериите и целите на плана.

Още по темата

Той прогнозира, че ако се появи правителство с компетентни и сериозни хора, то може да има добър старт. По думите му има няколко кризи, с които трябва да се справи – пандемията, икономическата политика..... „От първите няколко месеца на правителството ще се види доколко то е компетентно“, отбеляза бившият вицепремиер.

„Изненадана съм от това изказване, защото планът не може да бъде заложник на това кое правителство в момента управлява България“, каза пред БНР Искра Михайлова, евродепутат от ДПС в Европейския парламент.

„Това е план, който позволява на страната ни да се възползва от подкрепа, отделена от ЕС за нас, в ситуация, която в момента не е най-блестяща – здравно и икономически. Тепърва ще разбираме какви са последиците в икономиката от пандемията и колко е важна тази помощ“, посочи тя.

По думите ѝ планът е част от общата архитектура на ЕС за подкрепа на страните членки от последиците на пандемията.

„Дълго се обсъждаха в парламента възможностите за отделяне на заемен капитал, взимане на кредити от името на ЕС и пренасочване на този ресурс към страните членки. Този план ще ни даде възможност много бързо да се възстановим като икономика в периода – 2021-2024 г. - като грантове и кредитен капитал. Това е възможност за бърза реакция за възстановяване на икономиката. Първият вариант, разработен под ръководството на Томислав Дончев, отговаряше до много голяма степен на изискванията на ЕК. Може да се направят корекции след първите консултации, но след това идват изборите и после всичко спира - това е твърде луксозно за страна като България. Този тип планове са приоритет и трябва да продължи да се подготвя и предоговаря, независимо кое е правителството, за да може да се възстанови икономиката", категорична е Михайлова.

Тя изрази мнение, че е можело още през март да се предложи окончателен официален вариант в ЕК, а такъв официално не е представен. Михайлова обаче заяви, че такъв план трябва да се представи, защото иначе ресурсът се преразпределя.

"А планът е за инвестиции и е много важно да не държим този план като заложник на изборите", заяви тя.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
БХРА: Държавата закъснява с действията в подкрепа на летния сезон